Psicologia Social: Grups i Comportament
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,07 KB
Psicologia Social
La psicologia social té l'objectiu de comprendre i explicar com els pensaments, sentiments i comportaments de la persona estan relacionats amb un grup i influïts per aquest, i també com funcionen els grups humans. Els temes de la psicologia social són l'atracció interpersonal, la percepció social, les dinàmiques de grup, la cooperació i, en general, totes aquelles relacions entre l'individu i el grup. La psicologia social té punts en comú amb la sociologia, però la diferència bàsica és que la sociologia s'enfoca en l'anàlisi d'elements culturals, econòmics, polítics i similars, mentre que la psicologia social es basa en el tipus psicològic. La psicologia social s'aplica a qualsevol relació de l'individu amb el grup.
La identitat personal i la pertinença al grup
Els éssers humans són éssers socials; per tant, tenen la percepció de formar part d'un grup que es fonamenta amb elements psicològics. Els psicòlegs diferencien entre grups de pertinença (grup real al qual pertany l'individu) i grups de referència (grup amb el qual s'identifica l'individu i que fa servir com a model).
Normes socials i conformitat
Els grups funcionen segons uns criteris, unes normes... Cada grup actua amb unes pautes no escrites que ens indiquen quina és la conducta apropiada. Sovint, els membres d'aquest grup tenen una extrema conformitat, una submissió cega, és a dir, un canvi de conducta envers el grup o una obediència a les seves condicions.
La percepció social, el rol i l'estatus
És la manera com nosaltres veiem, analitzem i interpretem les persones que ens envolten, és a dir, fem una classificació de les persones.
- Estatus: reconeixement per part del grup del lloc, de la posició social de la persona.
- Rol: comportament que un grup espera de cada membre (per exemple, un botiguer té el rol de persona venedora).
Tenim més d'un rol i més d'un estatus, ja que el rol està associat a l'estatus.
Estereotips i prejudicis
Són dues maneres de classificar i valorar els grups.
- Estereotips: generalitzacions que fan referència als grups i que ens diuen com són (per exemple, impressions que aporten els que no són membres del grup). El fet de classificar els individus ens situa en un ambient. Un aspecte negatiu dels estereotips és que ens porten a crear-nos imatges exagerades de les diferències entre grups.
- Prejudici: valoració positiva o negativa d'un grup social. Jutjar abans de conèixer. Els prejudicis més coneguts són el sexisme i el racisme. Els prejudicis comporten discriminació, ja que hem de valorar les persones pel seu interior, que és el més important.
Els mitjans de comunicació, la premsa i similars influeixen en la creació i difusió d'estereotips, prejudicis i discriminacions.
Rols sexuals, identitat sexual i gènere
Rol: cada cultura estableix les funcions socials de cada sexe. Els diferents moviments socials que s'han centrat en l'anàlisi i la crítica s'han enfrontat a la rigidesa dels diferents rols sexuals. El model de rol sexual masculí és el d'un home ambiciós, valent, competitiu, que té el control i el poder. Aquests atributs estan canviant en la nostra cultura.
Dinàmica de grups
És la disciplina de la psicologia social que estudia les relacions entre els membres d'un grup. Els aspectes del grup són:
- L'avaluació (valoració dels components).
- La cohesió (sentiment de vinculació).
- El canvi de rol (canvi dels components al final del temps).
- L'univers simbòlic (conjunt de significants, símbols, indumentària).
Relacions entre grups: lideratge, cooperació i competència
Al grup es produeixen unes relacions determinades amb els seus estatus i rols corresponents. El líder és la persona que el grup reconeix com a influència. Un model de lideratge molt funcional és el líder situacional (és aquell que actua d'acord amb el context del grup i qui pren les decisions). El líder no tracta a cada persona per igual, sinó que els tracta segons la seva personalitat i el seu rol en el grup. Les relacions entre els grups segueixen pautes no escrites. Quan dos grups es relacionen, tenen dues conductes possibles: d'enfrontament o de cooperació. El conflicte entre grups es defineix per la percepció que aquests tenen dels seus objectius. Els grups són més competitius que els individus.