La Renaixença i el Romanticisme a Catalunya: Context i Objectius
Clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,28 KB
La Renaixença: Context Històric
- Segle XIX: Millores socials i econòmiques: transformació del camp, industrialització (ascendència de la nova classe social, la burgesia).
- 1808-1814: La Guerra del Francès: desertització del camp, crisi, agitació social. No millora amb la pujada al poder d’un rei absolutista, Ferran VII.
- Segle XIX: Lluites continuades entre absolutistes i liberals (conflictes socials, aldarulls, esclats revolucionaris…).
- Burgesia: Es vincula als règims liberals (favorable als seus interessos) i s’interessa per la identitat catalana, impulsant la Renaixença.
- La Renaixença coincideix en el temps amb l’esclat del moviment romàntic.
Romanticisme: Trets Generals
- Va aparèixer a Alemanya i Gran Bretanya a finals del segle XVIII i es va estendre per Europa durant la primera meitat del segle XIX. Fruit directe dels grans canvis, es van replantejar tots els esquemes vigents.
- L’escriptor, fins aleshores sostingut per mecenatge, es converteix en un professional. Abandona els salons aristocràtics i es reuneix en tertúlies, a les redaccions…, i posa tot el seu èmfasi en un mot: LA LLIBERTAT: Llibertat de pensament i expressió, entrega absoluta a la imaginació, subjectivitat, idealització de la natura.
- El romàntic considera que la llibertat és inabastable perquè la societat impedeix realitzar els desitjos personals.
- Contra tot allò que coarti la individualitat: rebel·lia moral.
- Exalten: bandits, pirates, rodamons, prostitutes… (al marge de la societat).
- Revaloritzen el nacionalisme (costums, llegendes, tradicions populars); i atracció pel passat (edat mitjana).
- L’exaltació de la passió i l’instint individual condueixen al romàntic a dues postures contraposades: l'entusiasme exagerat i el profund pessimisme - fugir: viatges i suïcidi.
El Romanticisme a Catalunya
- A Catalunya, neix la revista El Europeu (1823-24), que introdueix les bases romàntiques.
- La recuperació idealitzada del passat medieval enforteix una il·lusió de tornar a refer el país, i és en aquest marc de recuperació que cal entendre l’oda:
La Pàtria de Bonaventura Carles Aribau
El primer poema romàntic i, alhora, el símbol i inici de la Renaixença, per la identificació llengua/pàtria.
La Renaixença: Objectius
- Recuperar la llengua catalana.
- Conscienciar la població de la identificació llengua/nació.
- Fomentar l’aparició de nous escriptors per recuperar els diferents gèneres literaris.
- Impulsar el paper de les institucions i crear noves entitats.
La Renaixença va significar:
- Una voluntat de cultura autònoma.
- Un estil i una temàtica d’arrel romàntica.
- Uns criteris lingüístics acadèmics o bé arcaïtzants.
- Una actitud liberal i moderada que procedia de la seva arrel burgesa.
La Renaixença: Característiques i Evolució
- Origen: Es considera el poema d’Aribau (Oda a la pàtria) com l’inici de la Renaixença (1833).
- De fet, el moviment és fruit d’un llarg procés de recuperació de la decadència literària i civil dels segles XVI i XVII, que s’inicia ja en alguns il·lustrats del segle XVIII: Fèlix Amat, Josep Pau Ballot, Antoni de Capmany, Josep Climent…
- Inici del segle XIX: Interès creixent per la història (afavorit pel Romanticisme), que fomenta la consciència de l’estat en què es troba el prestigi de l’idioma i la vitalitat literària.
- A mitjan segle XIX: La Renaixença forma ja un moviment inqüestionable identificat amb el redreçament cultural català: es fa present en els òrgans de difusió i en crea de propis; les institucions li donen suport (acadèmies, universitats…); promou instruments culturals (gramàtiques, diccionaris…); crea els seus propis mites (Jaume I, els trobadors); es projecta en altres camps (la filosofia, la ciència, el dret…)…
- Aquesta projecció es va aconseguir, en part, per la restauració dels Jocs Florals de Barcelona (1859).
- Els Jocs Florals de Barcelona van ser reproduïts a molts altres indrets del país.
- Van prendre el caràcter d’òrgan suprem de la Renaixença.
- Els capdavanters van ser Antoni de Bofarull i Víctor Balaguer, però després van sorgir molts altres autors procedents de la petita burgesia i gairebé dedicats exclusivament a la POESIA.
- El moviment quasi no afecta la literatura popular (que s’havia produït sense interrupció), els autors de la qual més aviat miraven el moviment amb recel: eren autors políticament radicals, federals i republicans, ideologia que contrastava amb el caràcter progressivament conservador de la Renaixença.
- Els gèneres cultes es comencen a catalanitzar: novel·la (L’orfeneta de Menargues, Antoni de Bofarull, 1862); teatre (primer drama en català, 1865) i poesia culta, que ja s’editava en català des de 1839 i que reafirma el seu prestigi amb el poema èpic L’Atlàntida, de Jacint Verdaguer (1878).