Segona Revolució Industrial: Innovacions i Impacte
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,29 KB
Segona Revolució Industrial
Augment de la població i migracions cap a Amèrica. Apareixen noves fonts d'energia: electricitat i petroli. Les indústries químiques i metal·lúrgiques adquireixen importància. Nous materials constructius: acer i ciment armat.
Invenció del motor de gasolina (1874) i del motor dièsel (1894), que va possibilitar el naixement de l'automòbil (Karl Benz, 1886). Invenció de la fotografia, la bombeta incandescent (Edison), el telèfon (Antonio Meucci i A. Graham Bell), els raigs X, el cinema, la bicicleta i la màquina d'escriure.
Producció en Sèrie
A finals del segle XIX apareix la producció en sèrie (o en cadena) per augmentar i estandarditzar la productivitat, i reduir temps i costos de fabricació.
Taylorisme i Fordisme
Es divideix el procés de producció en tasques senzilles i específiques, i cadascú s'especialitza en una tasca (sistema Taylorisme), aplicat pel fabricant d'automòbils nord-americà Henry Ford de forma exitosa (Fordisme).
Els baixos costos de fabricació i la millora dels salaris dels obrers fan que el Ford T, el primer cotxe produït en cadena, fos popular.
Concentració de Capitals
- Hòlding: Grup financer que inverteix capital en diferents sectors.
- Trust: Fusió d'empreses d'un sector per crear-ne una de més gran.
- Càrtel: Associació d'empreses per fixar preus i criteris de producció.
- Oligopoli: Unes quantes empreses controlen un sector.
- Monopoli: Una sola empresa controla tot un sector.
Europa Occidental fins 1914
Imperi Britànic
Època d'esplendor econòmica i política durant l'Època Victoriana (1837-1901), controlant el comerç internacional i les finances, amb una indústria forta.
Parlamentarisme Britànic
Conservadors i liberals es tornen al poder (democràcia limitada i problemes socials).
França
Durant el regnat de Napoleó III, es va convertir en una potència colonial amb creixement econòmic. Després de la Comuna de París, es va proclamar la Tercera República Francesa (1871-1940), creant un sistema parlamentari democràtic.