Revolució Industrial, Marxisme i Anarquisme: Anàlisi i Impacte
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,6 KB
Revolució Industrial: Transformació Econòmica i Social
Últim terç del segle XVIII, transformació total de l'economia i la societat, societat de classes, Revolució Agrícola, Industrial, conseqüència: Impuls del mercat, sistema fabril. Durant el segle XIX, s'expandeix a Europa.
Capitalisme: El Valor dels Diners
El valor principal són els diners. Adam Smith estableix les seves característiques: es busca el màxim benefici individual, l'estat no intervé en l'economia, llei de l'oferta i la demanda, llei de la competència, propietat privada dels mitjans de producció. L'empresari volia més beneficis i produïa en estoc, acabant en crisis periòdiques.
Marxisme (1848): El Manifest Comunista
S'expandeix un llibre titulat El Manifest Comunista escrit per Karl Marx i Engels. Això suposa la formulació del marxisme. Volia destruir l'estat capitalista amb una revolució obrera. S'havia de fer la revolució organitzant els obrers en un partit polític marxista i junts fer una revolució. Els oprimits han de continuar la lluita perquè la societat continuï millorant. Denuncia la propietat privada dels mitjans de producció, perquè la plusvàlua sigui per l'estat, per a tots. Marx no parla del risc de l'empresari.
La Societat Comunista
Proposa una nova societat, una societat comunista. Els obres mitjançant una revolució s'havien de fer amb el poder i imposar una dictadura durant un temps per evitar que els burgesos retomenessin el poder, eliminant la propietat privada i els mitjans de producció serien propietat de l'estat, desapareixent les classes socials i l'explotació, i al final apareixeria una societat igualitària basada en el respecte, societat comunista.
Anarquisme (Segle XIX)
El seu principal filòsof era Bakunin, un rus que plantejava que la revolució i la destrucció del capitalisme s'havia de fer mitjançant una lluita espontània. La nova societat s'havia de fer al marge d'organitzacions polítiques i autoritats. El seu objectiu no és construir un estat sinó destruir-lo. Per tant, la societat que proposa es basava en l'absència d'autoritat en la societat col·lectiva. Implica la no existència de partits polítics, l'espontaneïtat de les masses, individualisme.
Primera Internacional (1864)
Formada al 1864, Marx la dirigia i el que demanaven els treballadors era:
- Reducció de la jornada laboral
- Supressió del treball infantil
- Desaparició d'exèrcits permanents
- Socialització dels mitjans de producció
- Dret de vaga
Enfrontament Marx-Bakunin (1872)