Salvador Espriu: Vida, Obra i Context Històric

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,83 KB

El Context Històric de Salvador Espriu

El context històric en el qual es va desenvolupar Salvador Espriu al llarg d'aquest segle va ser un context difícil en tots els aspectes, sobretot a partir de la Guerra Civil espanyola que va començar l'any 1936, a causa d'una sublevació militar dirigida pel general Francisco Franco, que volia enderrocar la República.

Vida de Salvador Espriu

Salvador Espriu va néixer l'any 1913 a Santa Coloma de Farners on el seu pare, Francesc Espriu, exercia com a notari. L'any 1915 la família, que era d'Arenys de Mar, s'instal·là a Barcelona on el poeta va viure fins a la seva mort. Espriu, que no va oblidar mai els lligams que l'unien a aquella vila marinera, la va convertir en la Sinera de la seva obra.

Els anys més feliços de la seva joventut van transcórrer a Barcelona i corresponen a la seva vida universitària, encetada l'any 1930. A la Universitat de Barcelona va esdevenir llicenciat en Dret (1935) i en Història antiga (1936).

Aquest to elegíac, però -al qual la guerra civil dóna una dimensió col·lectiva- té arrels solidíssimes en el seu entorn personal i en la seva manera de ser. La pell de brau (1960) fou interpretada -i aquesta interpretació refermada pel to general de la seva obra- com a símbol de la reclusió a què havia estat sotmès un poble i la seva cultura durant la dictadura subsegüent a la guerra civil.

Obra de Salvador Espriu

L'obra d'Espriu és d'una gran densitat i d'una gran diversitat de gèneres i de registres. Domina d'una manera extraordinària els diferents registres lingüístics. Salvador és alhora un gran creador de mites. Per ell el mite és l'instrument més precís per a expressar en termes literaris les seves inquietuds. Això es veu molt bé a Antígona, on agafa la lluita dels dos germans a la tragèdia de Sòfocles. Fa un paral·lelisme amb la lluita fratricida de la guerra civil.

Temes Principals en l'Obra d'Espriu

  • La meditació sobre la condició humana, centrada en els temes de mort i llibertat. Aquesta reflexió, tema principal de la poesia d'Espriu, té el punt de partida, sobretot, en l'experiència de la guerra civil.
  • La preocupació per Catalunya i el seu destí. Es fa present en el llibre La pell de brau (1960). Hi reflexiona sobre la història i el destí de Sepharad (Espanya) i proposa la reconciliació entre els pobles i cultures que hi viuen.

Obres Destacades

  • Laia (1932)
  • Antígona (1939)
  • Primera història d'Esther (1948)
  • Una altra Fedra, si us plau (1978)

Entradas relacionadas: