Santiago Rusiñol i el Teatre Modernista Català
Clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,1 KB
El Modernisme i el Teatre Català
El Modernisme va transformar el teatre català, connectant-lo amb Europa i elevant-lo com a acte cultural. Van sorgir dues tendències principals:
- El teatre regeneracionista, inspirat per Ibsen, tractava conflictes socials i laborals, com a Aigües encantades, on s'enfronten el progrés i la tradició en un poble català.
- El teatre simbolista, influït per Maeterlinck, buscava emocionar mitjançant l'escenografia i personatges melancòlics.
Aquestes tendències van dignificar i modernitzar el teatre català.
Santiago Rusiñol: Vida i Obra
Un dels autors més importants del teatre modernista va ser en Santiago Rusiñol. Hereu d'una pròspera família, propietària d'una fàbrica tèxtil, va tenir molts problemes amb el seu avi perquè ell no volia quedar-se amb el negoci familiar; ell volia estudiar art, principalment, pintura. Així que, va estudiar pintura d'amagat, i sovint se n'anava a París, on portava una vida bohèmia.
Va ser un gran col·leccionista d'art, tant que va crear un museu anomenat "El Cau Ferrat", i va ser també creador de la tertúlia "Els Quatre Gats". Quan va començar a fer-se major, es va allunyar de la vida pública, i es va retirar als jardins d'Aranjuez, on va morir el 1931.
Etapes de l'Obra de Rusiñol
Rusiñol va ser un artista polifacètic, però va destacar com a pintor i dramaturg. Ell volia inserir l'art en la vida social, així que va organitzar exposicions pictòriques, vetllades literàries, discursos, concerts…
La seva obra es pot dividir en quatre etapes:
Etapa Costumista
Va ser quan va entrar en contacte amb l'impressionisme pictòric i amb els nous corrents literaris europeus. Escriu llibres de viatges influïts per l'estètica costumista.
Etapa Simbolista
Va elaborar textos programàtics. El tema de les obres va ser l'enfrontament entre l'artista i la burgesia. Una de les obres més importants va ser "L'alegria que passa", que mostra el contrast entre la rutina d'un poble i la llibertat artística.
Etapa d'Èxits
Es va voler acostar al teatre naturalista, amb interès pels problemes de la societat i els seus individus, fet que va marcar l'inici del seu gran èxit comercial. Durant aquesta etapa va recórrer a la polèmica, la denúncia i el sentimentalisme per la normalització literària, defensant l'espontaneïtat i la sinceritat. L'obra més destacada va ser "L'hèroe".
Etapa de Teatre Satíric
Es va sentir desenganyat per la possibilitat de transformar la societat i va evolucionar cap a una literatura de caràcter satíric com "L'Auca del Sr. Esteve", que narra el conflicte entre el Sr. Esteve, un burgès tradicional dedicat al comerç, i el seu fill Ramonet, que vol ser artista. L'obra critica la mentalitat conservadora i materialista de la burgesia catalana, destacant la tensió entre els valors comercials i els ideals artístics.