Sistema Sanitari Espanyol: Estructura, Nivells i Organització

Clasificado en Medicina y Ciencias de la salud

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,26 KB

Entorn Sanitari: Sistema Sanitari Espanyol

Dues grans reformes: creació de la Seguretat Social Espanyola i eliminació de l'INP.

La Seguretat Social Espanyola es divideix en dos: INSALUT (Sanitat) i INSERSO, INSS, INEM (treball i seguretat social).

Principis del Sistema Sanitari

Els principis en què es basa l'estructura i el funcionament del sistema sanitari són: generalització de l'assistència, equitat, integració dels recursos, organització territorial, orientació prioritària, finançament i grau de participació.

Nivells Organitzatius del Sistema Sanitari

El sistema sanitari espanyol té 3 nivells organitzatius:

  • Organització de l'Administració Central: política de salut, planificació, consum i assistència sanitària.
  • Organització Autonòmica: cada comunitat autònoma elabora el seu pla de salut i el seu propi servei de salut, amb una ordenació territorial dels serveis sanitaris.
  • Àrees de Salut

Sanitat Pública

La sanitat pública dóna cobertura al 98% de la població, mentre que el 2% restant correspon a mútues. Pel que fa a les prestacions, el 27% són sanitàries, el 69% econòmiques i el 4% socials. El sector públic representa el 76% de la sanitat espanyola.

Sanitat Privada

La sanitat privada representa el 24% a Espanya. Inclou institucions privades sense ànim de lucre (benèfiques, privades) on el resultat incrementa el patrimoni, i institucions privades amb ànim de lucre (mútues, asseguradores) on el resultat es destina a dividends. Hi ha mútues patronals.

Funcionament de les Mútues

Les mútues tenen dues modalitats de funcionament:

  1. Donen un import en efectiu (tiquet) i el pacient paga amb aquest al professional escollit (menys freqüent).
  2. Assistència sanitària per part dels professionals i centres que treballen per l'entitat de segur privat, aquests professionals cobren de la mútua per acte mèdic (majoria).

Servei Català de la Salut

Organisme adscrit al Departament i configurat per tots els centres, serveis i establiments sanitaris públics i de cobertura pública.

Objectiu: Manteniment i millora de la salut de la població.

Funcions: Ordenació, planificació, programació, avaluació i inspeccions sanitàries; distribució dels recursos econòmics; coordinació entre tot el dispositiu sanitari públic; establir acords i convenis amb altres entitats no administratives per la Generalitat de Catalunya.

Missió: Garantir la prestació dels serveis sanitaris de cobertura pública de Catalunya i vetllar per l'equitat, la qualitat i l'eficiència dels serveis que rep la població.

Òrgans de direcció: Consell de direcció del SCS, consell de direcció de les regions sanitàries i consell de direcció dels sectors sanitaris.

Xarxa sanitària d'utilització pública (XHUP): atenció primària, atenció hospitalària, sociosanitària, psiquiàtrica i salut mental, i altres recursos d'atenció sanitària.

Compra de serveis sanitaris: en el contracte es determinen les activitats per poder complir els objectius del pla de salut. Els principis que han de regir l'oferta són equitat, qualitat, satisfacció de l'usuari i coordinació.

Institut Català de la Salut

Entitat gestora dels serveis sanitaris de la Seguretat Social a Catalunya a través dels centres hospitalaris i els centres d'atenció primària.

Missió: Desenvolupar un grup sanitari públic a Catalunya a partir dels recursos inicials de l'ICS que ofereixi serveis sanitaris amb la màxima qualitat i eficiència competitiva en costos; potenciï el desenvolupament professional i personal dels seus membres; i se centri en la satisfacció de les necessitats dels clients. És el major proveïdor de serveis sanitaris de Catalunya.

Entradas relacionadas: