Teoria del processament de la informació i intel·ligència emocional

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,61 KB

Teoria del processament de la informació

Sternberg proposa la teoria del processament de la informació, que és una teoria trifactorial de la intel·ligència constituïda pels següents elements:

Intel·ligència componencial

És la part analítica de la intel·ligència. Implica capacitat de processar la informació, de pensar de forma crítica i analítica, de planificar i avaluar estratègies. Entre les tasques que s’utilitzen per mesurar la intel·ligència hi ha les analogies, el vocabulari, les proves numèriques, etc.

Intel·ligència experiencial

És la part creativa de la intel·ligència. Implica capacitat per afrontar tasques noves, formular noves idees i combinar experiències. Exemples d’aquesta intel·ligència són la creativitat científica o la capacitat de diagnosticar el problema de motor d’un automòbil.

Intel·ligència contextual

És la part pràctica de la intel·ligència. Implica capacitat d'adaptació a l’ambient.

La intel·ligència emocional

Goleman concep la intel·ligència emocional com “una forma d’interactuar amb el món que té molt en compte els sentiments, i engloba habilitats com ara el control dels impulsos, l’autoconsciència, la motivació, l’entusiasme, la perseverança, l’empatia, l’agilitat mental, etc. Aquestes habilitats configuren trets de caràcter com l’autodisciplina, la compassió i l’altruisme, que són indispensables per a una bona i creativa adaptació social”.

Segons Goleman, la intel·ligència emocional és el resultat de tenir aquestes cinc habilitats:

  • Consciència d'un mateix: es tracta de conèixer-nos a nosaltres mateixos (les nostres virtuts, debilitats, impulsos, etc.) per dirigir millor les nostres vides.
  • Autocontrol emocional: les persones que tenen aquesta competència controlen l'estrès i l'ansietat davant situacions difícils i són flexibles enfront els canvis i les noves idees.
  • Automotivació: suposa saber posposar la gratificació i no rendir-se al derrotisme, per tal d'assolir els propis objectius.
  • Reconeixement de les emocions alienes: les persones empàtiques són capaces d'escoltar els altres i entendre els seus problemes. Això els permet transcendir els prejudicis i ser tolerants, quelcom molt necessari en la societat multicultural actual.
  • Control de les relacions: les persones amb habilitats socials saben persuadir/influenciar els altres, quelcom important per treballar en equip i liderar grups.

Entradas relacionadas: