El Nou Testament: Llibres, Evangelis i Formació

Clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,94 KB

El Nou Testament i els Evangelis

1. Els Llibres del Nou Testament

1.1 El Nou Testament

La comunitat cristiana va tenir en gran estima el Nou Testament, ja que va néixer en el si de la comunitat de creients de Jesús.

L'Antic Testament es va formar en l'entorn d'Israel. Aquest poble tenia una llengua pròpia, unes tradicions i uns costums que el feien diferent.

El Nou Testament respira un aire més universal i ofereix la seva tradició a totes les gents del món.

1.2 Els Evangelis

Els 4 primers llibres del Nou Testament són els evangelis. El personatge central és Jesús i estan escrits amb la intenció de comunicar a tothom que Jesús és el Messies i porta la salvació.

1.3 Fets dels Apòstols

Narra la manifestació i creixement de l'Església en els primers anys. Mostra com la comunitat cristiana continua la missió que Jesús li va encomanar.

1.4 Les Cartes de Pau

De les 21 cartes que hi ha al Nou Testament, n'hi ha 13 que són de Pau. Escriu les seves cartes a les comunitats cristianes de l'Àsia Menor i altres situades a la conca del Mar Mediterrani.

1.5 Les Cartes Catòliques

Hi ha 7 cartes que reben el nom de catòliques perquè van ser acceptades per tota l'Església després d'un llarg període de discussió.

1.6 L'Apocalipsi

És l'últim llibre del Nou Testament. Apocalipsi és una paraula grega que significa "Treure el vel".

Té 2 parts:

  • La 1a part parla del que està succeint.
  • La 2a part descriu el que passarà després i descriu la intervenció de Déu per a salvar la humanitat.

2. Els 4 Evangelis

2.1 L'Origen dels Evangelis

La paraula "evangeli" és d'origen grec i significa "bona notícia", però per als cristians aquesta bona notícia és Jesucrist.

Els evangelis destaquen entre tots com a testimoni principal que ha arribat fins a nosaltres de la doctrina de Jesús.

Van tenir l'origen en els apòstols. Van ser ells qui van començar a predicar sobre ell i sobre les seves ensenyances. D'aquesta predicació van néixer els 4 evangelis. L'Església ha manifestat des de sempre que els apòstols van ser ensenyats internament per l'Esperit Sant. Ells van viure amb Jesús i el van sentir, però va ser l'acció de l'Esperit Sant que els va donar la comprensió necessària per a continuar la seva obra.

2.2 Els Evangelis: Testimonis de la Fe en Jesús

Els evangelis no són biografies de Jesús. Encara que hi trobem fets de la seva vida, no hi va haver cap cronista que seguís pas a pas a Jesús.

Els evangelis són testimonis de fe de persones que han cregut en Jesús i que pretenen proclamar la seva salvació.

La intenció dels evangelistes és:

  • Donar a conèixer el més significatiu de la vida de Jesús.
  • Donar testimoni de la seva fe en Jesús, Déu.
  • Invitar a altres persones a creure en Jesús.

2.3 Un Sol Evangeli amb 4 Versions

Hi ha un sol i únic evangeli, el que parla de Jesús, del que va fer i ensenyar per a la salvació dels homes. És per això que els 4 evangelis representen 4 formes diferents de parlar de Jesús.

Cada evangelista presenta Jesús, la seva vida i els seus ensenyaments tal com els veu, de manera que el seu escrit pugui ser útil per a les comunitats.

2.4 Evangelis Apòcrifs

Els evangelis apòcrifs són els que l'Església no ha reconegut com a inspirats per Déu. Van aparèixer a partir del segle II i mai han estat reconeguts per l'Església.

La paraula "apòcrif" en primer lloc va significar "secret", ja que es dirigien a un grup especial d'iniciats. Després va passar a significar "no autèntics".

Aquests evangelis es centren en la infantesa i mort de Jesús. Encara que a vegades contenen dades correctes, aquests evangelis estan plens de narracions fantàstiques.

3. Com es van Formar i Com Estan Escrits

3.1 Formació dels Evangelis

Jesús va viure en el primer terç del segle I de la nostra era. En canvi, els evangelis es van escriure en l'últim terç d'aquell segle.

Per a comprendre com es va dur a terme l'elaboració dels evangelis, distingim 4 moments:

  • L'esdeveniment primer és Jesús: el seu naixement, infantesa...
  • Després de la mort i Resurrecció de Jesús i la vinguda de l'Esperit Sant a la Pentecosta, els deixebles comprenen que Jesús és el Messies. Aquesta creença la transmeten oralment a petites comunitats.
  • Aquestes comunitats de cristians recorren a les paraules de Jesús per a resoldre totes les qüestions que planteja la vida i, a poc a poc, es comencen a posar per escrit.
  • Finalment, 4 cristians recullen les tradicions orals i els textos ja escrits i, en un lent treball de composició, es redacten els 4 evangelis.

3.2 Evangelis Sinòptics

Hi ha 3 evangelis que en molts dels passatges s'assemblen força. És molt probable que hagin utilitzat les mateixes tradicions o unes de semblants. Són els evangelis de Lluc, Mateu i Marc.

Reben el nom de sinòptics perquè molts dels seus relats es podrien posar en forma de quadre sinòptic i veure'n la semblança.

El més probable és que Mateu i Lluc se servissin de l'evangeli de Marc i d'una altra font comuna a les quals afegirien la seva informació.

3.3 Com Estan Escrits: Gèneres Literaris

Dins dels gèneres literaris, els evangelis pertanyen al gènere històric.

Però hi podem distingir diversos subgèneres:

  • Narracions: Algunes es refereixen a Jesús i altres recullen les accions miraculoses de Jesús.
  • Discursos: Són consells i recomanacions que Jesús dóna als deixebles.
  • Paràboles: Són comparacions senzilles d'un fet real o imaginari que transmeten un ensenyament sobre una realitat desconeguda.

Entradas relacionadas: