Tipus de Grups Socials: Adscripció i Naturalesa
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,38 KB
Tipus de Grups Socials
L'Adscripció
Segons l'adscripció de l'individu al grup, poden ser:
- Grups de pertinença (família, grup de classe, el barri): Són aquells als quals l'individu pertany sense triar-ho, és a dir, de forma involuntària. Pot o no haver-hi identificació. No explica necessàriament les accions socials dels individus. Pot ser també el seu grup de referència.
- Grups de referència: Són grups amb els quals l'individu s'identifica i adopta els seus valors, les seves normes i el seu comportament. Grup al qual es desitja pertànyer per identificació plena amb ell. Explica les accions socials dels individus. No es pertany inicialment, es decideix formar part per identificació. L'individu pot pertànyer al seu grup de referència i actua com a tal, o si no pertany, el seu objectiu és formar part d'aquest.
Funcions dels Grups de Referència
- Funció normativa: Els grups ens serveixen de guia per desenvolupar els nostres valors, actituds, conductes i imatge. Alguns grups ens serveixen com a referència negativa, ja que no hi volem pertànyer. Ens fixem en el grup per fixar i reforçar les pròpies conductes i creences; seguim les normes en la manera de pensar, de vestir o de parlar en el grup.
- Funció comparativa: Els grups ens serveixen per valorar la pròpia conducta, comparem les nostres accions i la nostra imatge d'acord amb els models als quals ens agradaria assemblar-nos. Molts dels problemes socials actuals són conseqüència de l'establiment d'entitats socials que inclouen algunes persones i n'exclouen d'altres a partir d'aquests criteris d'adscripció.
La Naturalesa de la Constitució
- Grups formals: Són grups que s'han format deliberadament. Tenen unes normes fixes i estan associats normalment a una organització la finalitat de la qual s'imposa sobre els fins individuals. Les persones que conformen aquest grup es reuneixen o conviuen per tal d'aconseguir un objectiu comú. Exemples: grups d'acció social (ONG), grups de treball (equip d'educadores).
- Grups informals: Són grups que es formen espontàniament i que es constitueixen sobre la base d'eleccions personals, per simpatia o atractiu. Exemple: grup d'amics.
- Grups formals-informals: El grup classe és un grup formal. Ha estat planificat per l'organització educativa en funció de determinats criteris, està orientat a un objectiu: l'aprenentatge. Parlem dels companys i companyes de classe. El grup d'amics i amigues de classe és un grup informal, és fruit de la relació que s'estableix entre els membres: quotidiana, lliure, sobre la base d'acords personals...; orientat a les necessitats i experiències.
La Grandària
- Grup petit: De 3 a 25 persones. Els seus membres busquen satisfer les seves necessitats dins del grup. Es produeix una interacció que permet l'intercanvi afectiu proporcionant confiança, seguretat i altres sentiments al grup. Tot això succeeix mentre comparteixen activitats, etc. La comunicació és freqüent i fluida, tots poden expressar les seves emocions, cosa que dóna lloc a una identitat grupal i a la solidaritat. Exemple: colla.
- Grup gran: Més de 25 persones.