La Unió Europea i la Divisió Territorial de Catalunya
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,22 KB
Activitat 2: La Unió Europea
1- Aquest mapa polític reflecteix la composició actual de la Unió Europea, formada per 27 estats membres. També s'hi representen països europeus no incorporats com Suïssa, Regne Unit i Noruega, així com els països candidats: Turquia, Macedònia del Nord, Montenegro, Sèrbia, Albània, Bòsnia i Hercegovina, Moldàvia i Ucraïna. El Regne Unit va abandonar la UE mitjançant el procés conegut com a Brexit, iniciat amb el referèndum de 2016 i oficialitzat el 31 de gener de 2020.
2- Els països fundadors de la UE són: Bèlgica, Luxemburg, Països Baixos, Itàlia, França i RFA (Alemanya).
3- La Unió Europea va començar amb la creació de la CECA (1951), un mercat comú de l'acer i del carbó entre França i Alemanya. El 1957, els Tractats de Roma van formalitzar una unió duanera o mercat comú. Les incorporacions posteriors van ser:
- 1973: Irlanda, Regne Unit i Dinamarca
- 1981: Grècia
- 1986: Espanya i Portugal
- 1990: RDA (reunificació alemanya)
- 1995: Àustria, Finlàndia i Suècia
- 2004: Xipre, Eslovènia, Eslovàquia, Estònia, Hongria, Letònia, Lituània, Malta, Polònia i República Txeca
- 2013: Croàcia
- 2020: Regne Unit es retira
4- La UE és una associació econòmica i política única entre 27 països europeus. Va ser creada el 1958 com a Comunitat Econòmica Europea (CEE) per Bèlgica, Alemanya, França, Itàlia, Luxemburg i els Països Baixos. Des de 1993, es coneix com a Unió Europea. Els objectius de la UE, recollits al Tractat de Lisboa (2007), són fer una Europa més democràtica, eficient i capaç de fer front als problemes mundials del segle XXI. El tractat també estableix les institucions de govern, legislatives i judicials, com la Comissió Europea, que exerceix el poder executiu, coordina i aplica polítiques, proposa lleis i executa el pressupost comunitari.
Activitat 4: Divisió Territorial de Catalunya
1- Les Bases de Manresa de 1892 ja expressaven la necessitat de dividir Catalunya en comarques per contrarestar el centralisme provincial d'Espanya. L'actual divisió de Catalunya en comarques té el seu origen en un decret de la Generalitat de 1936, establert a l'Estatut d'Autonomia de 1931. Aquesta divisió va ser suprimida amb l'inici del franquisme el 1939. El 1931, una ponència va proposar dividir Catalunya en 38 comarques agrupades en 9 regions per facilitar la gestió. Els criteris per a la creació de les comarques es basaven en la definició de comarca com a entitat local amb característiques comunes com l'espai físic, la història, la cultura, la capital comarcal i la concentració de serveis. El 1987, la Generalitat va adoptar de nou aquesta divisió, afegint tres comarques el 1988: el Pla de l'Estany, el Pla d'Urgell i l'Alta Ribagorça, i reconeixent la personalitat d'Aran. Finalment, el 2015 es va crear el Moianès i es va aprovar la Llei del règim especial d'Aran, establint una divisió de 41 comarques i l'entitat territorial singular d'Aran.
2- Les entitats territorials de Catalunya són: municipis, comarques, àmbits funcionals territorials (vegueries) i províncies.
3- La no coincidència entre els límits provincials i els de les vegueries es deu a l'oposició del govern espanyol a modificar els límits provincials.
Activitat 6: Institucions de la UE
4- Les principals institucions de la UE són:
- Comissió Europea: Responsable del poder executiu. Coordina i aplica polítiques, proposa lleis i executa el pressupost comunitari. Està formada per 27 comissaris escollits pels estats membres.
- Consell de la UE: Format per 27 ministres dels països de la UE. Comparteix el poder legislatiu amb el Parlament Europeu. Aprova lleis, el pressupost i s'encarrega de la política exterior de la UE.
- Parlament Europeu: Comparteix el poder legislatiu amb el Consell de la Unió Europea. És l'únic òrgan de la UE triat per sufragi directe. Els 736 diputats són elegits cada cinc anys pels votants dels 27 estats membres.