Vicent Andrés Estellés: La poesia valenciana de postguerra

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,68 KB

VICENT ANDRÉS ESTELLÉS: La seua obra és un atles poètic de la geografia i cultura valenciana.

Les seus característiques son:

  • La recerca de la singularitat poètica, trenca amb els cànons establits i asumits pels seus coetanis. Finalitat de crar un estil propi en el que abunden referències intertextuals o autors clàssics llatins i catalans.
  • La temàtica es divideix en tres eixos temàtics. La poesia quotidiana, que retrata els petit plaers de la vida, els instants feliços. La poesia amorosa, on l'amor es presenta amb un ventall divers de sentikents i emocions, des de l'idil.li romàntic fins a l'arravatament eròtic i la sensualitat més instintiva. La poesía cívica, fa que el poeta esdevinga portaveu de les reivindicacions col.lectives de la resistència antifranquista.
  • El llenguatge directe i narratiu, fa ús d'un llenguatge senzill i planer amb dialectalismes, formes populars, vulgarismes, expressions i frases fetes, i en general, un registre informal que no impedeix un llenguatge poètic de gran qualitat.
  • L'abundància de recursos literaris, per a reflectir la parla del carrer, fa ús de comparacions, repeticions i posíndetons.
  • L'ús singular de l'adjectivació, als seus poemes és habitual la doble adjectivació i la qualificació d'idees abstractes mitjançant adjectius quotidians.
  • La varietat formal, ell combina l'ús métrica culta amb sonets o èglogues i l'ús de versos alexandrins, amb poemes breus i senzills i amb el vers lliure i la prosa poètica.

Altres autors com Xavier Casp, Joan Valls i Maria Beneyto van destacar tras la postguerra a una lírica estancada.

Llibre de les meravelles: Ho va redactar entre 1956 i 1958, en plena postguerra, però no es va publicar fins 1971. El títol fa referència explícita a Ramon Llull, però les meravelles estellesianes seran vivències personals, condicionades per la guerra i la posguerra amb la misèria, el dolor i la pena provocada. L'edat mitjana actuarà com el temps fundacional de la nostra cultura i com a model per al nostre futur anhelat. La inspiració lul.liana està també en la construcció episòdica, la finalitat didàctica i moral i la forma de tríptic. El jo líric actua de manera semblant a Fèlix ja que Estellés vol fer una literatura testimonial.

Aquest autor enceta el seu llibre amb cinc citacions, una a Miquel Batllori sobre Llull, tres sobre Ausiàs March, i una de Teodor Llorente on apareixen els temes de l'amor el record, la guerra i la literatura.

Entradas relacionadas: