Vies Romanes: Augusta, Capsacosta i Construcció

Clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,23 KB

La Via Augusta

Des de Roma, sortia cap al nord la Via Aurèlia. En arribar a la Gàl·lia, canviava el seu nom per Via Domitia, que anava dels Alps fins als Pirineus, vorejant la mar Mediterrània. Originalment anomenada Via Herculia, l'emperador August va ordenar la seva reconstrucció, i se li va donar el nom de Via Augusta.

Via del Capsacosta

La Via Augusta tenia la funció d'unir el nord i el sud de la península Ibèrica, passant per algunes de les ciutats més importants d'Hispània. Però calia unir les altres ciutats i poblets entre si i amb la via principal, per fer possible el poblament i el control econòmic i administratiu. Una d'aquestes vies era la Via del Capsacosta. La seva funció no era comunicar establiments agrícoles, ja que la configuració de la comarca no era apta per a aquesta activitat.

Construcció dels Ponts

Els romans buscaven el pas del riu més estret, amb menys fondària i amb un terreny sòlid. Després es marcava el lloc on anirien els pilars i es començaven a fer els fonaments. A mesura que van fer avenços amb les tècniques constructives, van aconseguir situar pilars al mig del riu, la qual cosa va permetre construir ponts més esvelts.

Principals Ponts de l'Imperi Romà

  • Pont de Mèrida: Sobre el riu Guadiana, és un dels ponts més llargs del món antic, gràcies a una illeta que hi ha al mig del riu. Té un mateix traçat amb 70 arcades. Entre els grans arcs n'hi ha de petits per engolir l'aigua en cas que pugi el cabal del riu.
  • Pont del Diable (Martorell): Construcció de l'època de l'emperador August sobre la Via Augusta, que travessa el riu Llobregat.
Aqüeductes

Consistien en un canal cobert fet de pedra, per on passava l'aigua gràcies a un pendent moderat. Aquest canal podia estar, sobretot, a terra, però quan s'acostava a la ciutat s'enlairava i feia una filera d'arcades sobre les quals hi havia el canal per on passava l'aigua.

Els Fars

Assenyalaven als mariners la presència de la costa. Es tractava d'una torre, que podia ser de diferents formes, amb un sistema d'il·luminació en el punt més alt.

Entradas relacionadas: